PROFESSORAT

BANC DE RECURSOS.La lectura: font de plaer i de coneixement. 

Recull de les novetats relacionades amb la lectura, en tot el seu abast, incorporades al BDR al tercer trimestre del curs 2018-19 pel grup de treball en xarxa dels Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya.

VIA LLIBRE: Reportatge literatura infantil i tancament Any Vinyoli

 

 

 

MARIA ANTÒNIA CANALS, MESTRA I MATEMÀTICA

La mestra i matemàtica Maria Antònia Canals és un  referent dins el món educatiu.
Vos deixam amb aquesta entrevista que li ha fet Josep Puigbó al programa (S)avis.

DOS NOUS LLIBRES DE REFERÈNCIA PER LES BIBLIOTEQUES ESCOLARS 

Des del blog de bibliomèdia, hem trobat aquesta notícia que ens informa de la publicació de dos nous llibres relacionats amb les biblioteques escolars i la lectura:
 
La primera es va presentar el 17 de desembre a la llibreria Abacus. Es tracta del llibre L'univers lector adolescent de Mireia Manresa, filòloga i doctora en Didàctica de la Llengua i la Literatura per la UAB, i publicat per Rosa Sensat.
L'autora reflexiona sobre què llegeixen i com llegeixen els adolescents i dóna pautes per fomentar-la des de la intervenció educativa.
La segona és el llibre Nuevas dinámicas para la biblioteca escolar en la sociedad red, escrit per un grup d'autors reconeguts en l'àmbit de les biblioteques escolars: Glòria Durban Roca, José García Guerrero, Andrés Pulido Villar, José Ignacio Lara Escoz i Dolores Olmos Olmos. En aquest cas publicat per la Junta de Andalucia. El llibre presenta les actuacions que haurien de dur a terme les biblioteques escolars per poder desenvolupar-se d'acord amb les necessitats de la societat actual.
 
Per què apostar per un PLA DE LECTURA?
En aquest video podeu veure l'entrevista a Dolors Bundó, mestra i responsable de la biblioteca de l'escola Cossetània (Vilanova i la Geltrú). Ens descriu els trets característics del PLEC i la seva importància en el procés d'aprenentatge de l'alumnat.
Orientacions per a l'anàlisi de llibres de literatura infantil i juvenil
Gemma Lluch és una de les persones que més ha treballat en el camp de fixar criteris de selecció de llibres infantils i juvenils. De manera general els criteris de selecció que ens proposa es basen en:
  • L’edat del lector. En funció de l’edat i els trets definitoris, les propostes de llibres varien segons temàtica i tipologia.
  • Els paratextos i altres elements materials. Són els recursos del llibre com a objecte: la coberta, la contracoberta, les guardes, la tipografia, els espais en blanc, els marges, l’enquadernació, el format, les informacions que es donen al pròleg, a la contracoberta, a les solapes, si hi ha notes al peu de pàgina, les característiques del títol i dels capítols…
  • Els criteris específics per a relats, obres de teatre, poesia, imatges, llibres de coneixements i llibres per a nadons. Criteris que es basen en l’anàlisi del text, la imatge, el llenguatge, l’estructura, el ritme, l’argument, el tema i el missatge, els personatges, la veu o punt de vista (qui explica la història, el narrador), l’origen (d’on ve la història –adaptació, d’autor, de la narrativa oral…-), el temps i l’espai, les relacions intertextuals…
Al seu bloc ens presenta quatre entrades que fan referència a aquest darrer punt dels criteris específics:
El dia 5 de desembre es va emetre al programa Singulars una entrevista a Xavier Melgarejo psicòleg, doctor en pedagogia i expert en el sistema educatiu de Finlàndia. Al principi de l'entrevista es parla del nou esborrany de la nova llei educativa (LOMCE) proposada pel ministre Wert. Aquí teniu la web i un vídeo de l'associació de lectura fàcil. És una entitat sense ànim de lucre que treballa per apropar la lectura a les persones amb dificultats de comprensió lectora.
LECTURA FÀCIL Avui, dia 9 d'octubre Albert Sánchez Piñol ha estat entrevistat a Catalunya Radio. L'escriptor presenta la seva nova novel·la titulada VICTUS, publicada per l'editorial La Campana. L'obra relata la Guerra de Successió i el Setge de Barcelona de 1714, a partir de personatges que van existir.  Vos deixam amb un video de Núria Fusté, professora de secundària  i que ha quedat sense feina. Fins fa poc treballava a l'escola Laia a Barcelona. Ha publicat un video a youtube  on explica que és per ella el món educatiu. A l'IES Santa Margalida tendrem el curs vinent 11 professors manco, per tant la situació d'aquesta professora es pot extrapolar a companys del nostre centre.
A través del twitter ens ha arribat informació sobre un llibre de Gemma Lluch, es titula "Del oral, audiovisual y digital a la lectura (y la escritura) en secundaria". Aquest llibre ens orienta com treballar la lectura i l'escriptura a secundària. Ens explica com treballar a l'aula i a la biblioteca escolar la lectura. Esperam que us sigui de gran utilitat.
Vos deixam amb una ressenya d'un llibre força interessant. L'autor és Enric Queralt i el títol del llibre és Llegir més enllà de les lletres: Interioritats de didàctica de lectura.
Hem trobat  una entrevista a Emili Teixidor,on fa una sèrie de reflexions sobre la lectura. Aquest escriptor de Roda de Ter destaca per ser un escriptor polivalent ja que ha escrit llibres infantils, juvenils, narrativa (una de les novel·les més mediàtiques ha estat Pa negre) i fins i tot assaig. Dins aquest darrer gènere literari sobresurt l'obra titulada La lectura i la vida (2007). Entrevista a Emili Teixidor (La nit al dia 28/05/2008)
Aquí us deixam un vídeo dedicat al professorat de l'educació pública. El nostre paper és imprescindible per una societat millor. Per un ensenyament públic i de qualitat.
Dia 10 de març es va celebrar el 50è aniversari de la mort de Joan March Ordinas "En Verga jove". Us deixam amb una notícia del Diario de Mallorca publicada l'11 de març. http://www.diariodemallorca.es/mallorca/2012/03/11/negocio-redondo-tumba/751351.html
Per conèixer una mica més aquest ciutadà de Santa Margalida, us deixam aquest video"Joan March, els negocis de la guerra" , el qual, com el mateix personatge, no deixa a ningú indiferent.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada